Ashalayam heeft ons gevraagd de aanleg en het onderhoud van een biologische moestuin te ondersteunen.

Omdat er rondom de opvangplekken veel en voedingsrijke grond is, wil Ashalayam bij een aantal opvangplekken de grond beter benutten. Zij hebben moestuinen aangelegd, waarin o.a. tomaten, aubergine, bloemkool en komkommer verbouwd worden. En ze hebben er eerder al bomen met citroenen, mango's en jackfruit geplant, die  heerlijke vruchten leveren. Na het regenseizoen zal de moestuin verder worden uitgebreid.

De grote kinderen helpen in de tuin, wat verbinding met de natuur geeft. Bovendien heeft dit een therapeutische werking voor de kinderen, die vaak trauma's in hun leven hebben opgedaan. En ze leren op een duurzame manier groenten verbouwen, zonder bestrijdingsmiddelen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren landbouwer en professionals van Ashalayam.

Het biedt toekomstperspectief aan 150 voormalig straatjongens (van 15-17 jaar), want zij leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Daarnaast levert het gezonde maaltijden voor de kinderen op de projecten. Zeker in deze coronatijd waarin het tijdens de lockdown niet makkelijk is om aan eten te komen, realiseert Ashalayam zich des te meer het belang van een gedeeltelijke eigen voedselvoorziening.

Wij zijn dankbaar voor de steun die we voor dit project ontvangen van Haëlla, Stichting de Goeie Doelen uit Delft, Kringloopwinkel Reeuwijk en de Snickers-de Bruijn Stichting.

Update: Eind mei 2020 vernielde een orkaan een groot deel van de nieuwe groententuinen. Gelukkig is de natuur veerkrachtig! Er kan alweer bijna worden geoogst. Op dit moment is het extra fijn om deels zelfvoorzienend te zijn, omdat de kosten voor groenten door de corona crisis flink gestegen zijn.

moestuin1       moestuin2

haella zw      hofstee             ASN grijs      Mutthatara grijs             Pelgrimshoeve grijs                Logo Mijndomein

logovoeteninaardezwartwit               logosnickersdebruijnzwartwit          youbedogrijs           WILDE GANZEN LOGO 2019 ZwartWit       vastenactie grijs